Itinerari dels oficis
Descripció General
En aquest itinerari podràs observar el paisatge de muntanya, recórrer diferents camps de conreu i visitar alguns dels nostres productors locals. El producte de les terres d’aquest entorn era, fins fa no gaire, la font principal d’alimentació dels andorrans. Un país que, donades la seva orografia i la seva climatologia, estava aïllat durant gran part de l’any i, per tant, havia de sobreviure amb el que obtenia del seu sòl. La metal·lúrgia, desenvolupada a partir del segle XVII, va contribuir a diversificar la indústria del país, fins a convertir-se en la principal activitat econòmica del Principat. La Farga Rossell de la Massana va ser una de les últimes en tancar, avui és un centre d’interpretació que es pot visitar. La terra de les nostres valls es dedicava o bé a la pastura (alta muntanya) o bé a l’agricultura (a les terres més planes del fons de les valls). No va ser fins al s. XIX quan es va implantar el conreu de la patata. Una explotació que va arribar al seu punt àlgid a principis del s. XX, on la producció arreu del país va superar les 2.500 tones. Anys més tard, els cultius, tot i estar protegits pel Consell General fins als anys 80, van anar desapareixent per convertir-se, quasi exclusivament, en terres de conreu de tabac. Avui, La Massana és una de les parròquies on més s’ha recuperat el cultiu d’aquest tubercle, amb més de 16 explotacions. Els nostres agricultors també han apostat per recuperar altres tipus de cultius, com els fruits vermells que s’utilitzen per elaborar melmelades a El Pastador (Sispony) o el llúpol amb el qual la cerveseria Alpha elabora les seves cerveses a Arinsal. Completa el repte Cub a Cub de la Massana amb la informació que trobaràs als cubs del camí.